Shiraz wijn

De Shiraz druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, waar hij Syrah genoemd wordt. Deze druif groeit tegenwoordig in wijngaarden over de hele wereld. Van de Shiraz druif wordt rode wijn gemaakt. De wijngaarden van de Shiraz druif liggen verspreid over de hele wereld, vooral in Australië, de Verenigde Staten (Californië) en in Zuid-Afrika.

De opbrengst van de Shiraz wijn is groot. De smaak van de wijn is voor een groot deel afhankelijk van de oorsprong van de wijn. De Shiraz wijn uit Frankrijk is ingetogener dan de Shiraz wijn uit de Verenigde Staten en uit Australië. De wijn uit die gebieden is voller van smaak. 

Shiraz wijn uit Australië

In Austalië is de Shiraz druif de meest populaire druif voor rode wijn. De mooiste Shiraz wijnen komen uit de Barossa vallei. Dit is het oudste en bekendste wijngebied van Australië. Er zijn veel zonuren en hoge temperaturen in de Barbossa vallei, wat ideaal is voor de Shiraz druif. De Barossa vallei heeft in 1990 een Geographic Indication gekregen. Dat betekent dat de Barossa vallei officieel erkend is als wijngebied.

Thorn-Clarke: zes generaties wijnmakers

In het begin 19de eeuw vestigden de voorouders van de wijnmakers Thorn-Clarke zich in de Barbossa vallei. Inmiddels staat de zesde generatie aan het roer van het wijnhuis. De wijn, die Thorton-Clarke produceert, valt vaak in de prijzen. Zo werd het wijnhuis op de Adelaide Wine Show van 2013 bekroond met goud. Bij Brasserie Lookies in Rotterdam Nesselande kunt u twee prachtige wijnen van Thorton Clarke bestellen:

Milton Park Shiraz 2011: deze wijn wordt vergist op een temperatuur van 22 tot 25 graden Celsius. De wijn wordt jong gebotteld, om ervoor te zorgen dat de volle fruitsmaak niet verloren gaat. Milton Park Shiraz heeft een zwoele smaak, waarin u rijpe bosvruchten, peper en eucalyptus proeft.

Thorn-Clarke Shotfire Ridge 2010: deze Shiraz wijn wordt in roestvrijstalen bakken vergist op een temperatuur van maximaal 30 graden Celsius. Thorn-Clarke Shotfire Ridge is een krachtige rode wijn met vanille, rijpe bessen en peper. U proeft ook specerijen en gekarameliseerde vijgen. 2010 was een goed wijnjaar. Het regende precies genoeg voor de Shiraz druif en het weer was mild.

 

Categories: Nieuws